29 Ekim 2010 Cuma

Kurultayımızla ilgili, basın açıklaması


Hörmetli Dostlar,
Bildiğiniz gibi, Türkiye’de 3.000.000 civarında Azerbaycan Türkü Yaşamaktadır. Son 200 yı içinde değişik nedenlerle, değişik zamanlarda ve Azerbaycan’ın değişik bölgelerinden, Türkiye’ye göç eden Azerbaycan Türkleri, Türkiye’nin değişik bölgelerinde yerleşmişlerdir.
Göçün, Rusların, Kuzey Azerbaycan’ı işgal ettiği 1800’li yılların başında başladığını söyleyebiliriz.

Türkiye’de yaşayan Azerbaycan Türklerinin büyük çoğunluğu 1915-1933 yılları arasında, Batı Azerbaycan’dan (Şimdiki Ermenistan) Ermeni katliamlarından canını kurtarabilenlerdir.

Batı Azerbaycan’dan 1915-1933 yılları arasında gerçekleşen büyük göç dalgası sonrasında da, sayı olarak azalsa da, Güney ve Kuzey Azerbaycan’dan, Türkiye’ye göçler devam etmiştir ve etmektedir.
Türkiye’de Yaşayan Azerbaycan Türkleri, kendilerini öz vatanlarında hissetmeleri, örgütlenmeye ve birlik olmaya meyilsizlikleri, önderlik edecek insanların olmaması ve başka nedenlerle, ne yazık ki, şimdiye kadar herhangi bir birliktelik oluşturamamış, Türkiye Cumhuriyetinin asli ve en önemli unsurlarından biri olmalarına rağmen, Azerbaycan Türkü olarak bir varlık gösterememişlerdir. Dünya Azerbaycanlıları ile bağları çok azalmıştır.

Azerbaycan Respublika’sının bağımsızlığını kazanması, iletişim araçlarındaki gelişmeler (uydu tv ler, internet, hava yolları ile ulaşımın kolaylaşması vs), Azerbaycan Resbuplika’sının yöneticilerinin , xariçte yaşayan Azerbaycan Türkleriyle ilişkileri geliştirme çabaları, Güney Azerbaycan’da son 10 yılda, Azerbaycan Türkçülük akımları ve mücadelesinin gelişmesi, Türkiye’de yaşayan Azerbaycan Türkleri arasında, küçük de olsa, bir takım örgütlenme ve Azerbaycan Dünyası ile, münasebetlerin gelişmesine sebep olmuştur.

Bu gün artık, Türkiye’de Yaşayan Azerbaycan Türklerinin bir araya gelme, birlik olma zamanı gelip çatmıştır hatta geç kalınmıştır.

Bundan 15 gün önce, Türkiye’de ki Azerbaycan Derneklerinin yöneticilerine yaptığımız “kurultay” çağrımız, ne yazık ki, dernek yöneticilerimiz tarafından değişik nedenlerle yeterli ilgi görmemiştir.
Ama böyle bir kurultayın vacipliği, davetimize yanıt veren dostlarımızın güçlü desteği ile, 23-24 Nisan (April) 2011 tarihinde, “Türkiye’de Yaşayan Azerbaycan Türklerinin 1. Kurultayı”nın İzmir’de yapılmasına karar verilmiş ve ilan edilmiştir.
Kurultay kararımız, Haberdar edebildiğimiz kadarıyla, Türkiye’de Yaşayan Azerbaycan Türkleri ve Dünya Azerbaycanlıları arasında memnuniyet ve heyecanla karşılanmıştır.

Kurultay tarihinin 23-24 Nisan olması, Kurultayımıza ayrı bir anlam katmaktadır.
Türkiye’de yaşayan Azerbaycan Türklerinin büyük çoğunluğu, Ermeni vahşetinden, katliamlarından canını zor kurtarıp, Türkiye’ye sığınan Azerbaycan Türkleridir. Gerçek katliamlar, soykırımlardan canını kurtararak, Türkiye’ye sığınan ve yaşayan Azerbaycan Türkleri, 24 Nisan günü, bütün dünyaya, Ermenilerin, 1915-1992 yılları arasında, Batı Azerbaycan’da, Karabağ’da yaşayan Azerbaycan Türklerini nasıl yok ettiklerini, bir tane dahi, yaşayan Azerbaycanlı bırakmadıklarını, Batı Azerbaycan’da, Türk izlerini, Türk Medeniyetini nasıl yok ettiklerini haykıracaktır.
(Hatırlatalım ki, 1915 yılında, Batı Azerbaycan’da (şimdiki Ermenistan) Ermeni nüfusu, en yoğun oldukları yerlerde bile %15’in altındaydı. Ve Ermeniler, Batı Azerbaycan’a 1800 yılların başlarından itibaren, Rus çarları tarafından yerleştirilmeye başlanmıştır.)

Bu basın bildirimizle, “23-24 Nisan 2011 – Türkiye’de yaşayan Azerbaycan Türkleri 1. Kurultayı”nı Dünya Azerbaycanlılarına ve Türk Dünyasına ilan ediyoruz.

“23-24 Nisan 2011 – Türkiye’de yaşayan Azerbaycan Türkleri 1. Kurultayı” Türkiye ve Dünya Azerbaycan Türklerine Kutlu olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder